Cook book
Dziury
Składniki:
Biszkopt biały:
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanka cukru
- 3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Biszkopt czarny
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanka cukru
- 3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Krem ajerkoniakowy:
- 250g.masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 6 żółtek
- kieliszek wódki (100 ml.)
- 1 łyżeczka żelatyny
Krem czekoladowy:
- 200g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Biszkopt:
- Nagrzać piekarnik do 180*C
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy połowę cukru.
- Żółtka ucieramy z drugą połową cukru i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy do ubitej piany.
- Powoli (ciągle mieszając) dodajemy mąke przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Piec ok. 20-25minut.
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na ok. 5 minut
- Analogicznie upiec biszkopt kakaowy
Krem czekoladowy:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem
- Stopniowo dodać żółtka (najlepiej wcześniej wyparzyć jajka)
- Kakao zalać gorącą wodą (tak, żeby powstała dość gęsta papka) i dodać do wcześniejszej masy
- Posmarować biały biszkopt połową kremu
- Biszkopt czarny odwrócić do góry nogami i również posmarować kremem
- W biszkopcie czarnym wyciąć kieliszkiem dziury tak jak jest to na zdjęciu
- Następnie czarny biszkopt położyć na białym (posmarowaną kremem stroną w dół) - lekko docisnąć
Krem ajerkoniakowy:
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
- Stopniowo dodać żółtka (najlepiej wcześniej wyparzyć jajka)
- Dodać wódkę i dalej mieszać
- Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę
- Krem ajerkoniakowy wlać do dziur.
- Boki ciasta można posmarować resztka kremu czekoladowego i udekorować wiórkami
- Ciasto włożyć na ok 1-2h do lodówki
Pieguskowe babeczki
Składniki:
- 1 szklanka białek (ok. 6-7)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suchego maku
- 1 kostka margaryny (250g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat migdałowy
Wykonanie:
- Roztopić margarynę.
- Nagrzać piekarnik do 180*C.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
- Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mak.
- Na koniec dodać przestudzoną margarynę i kilka kropel aromatu.
- Przelać do formy na babeczki (do ok. 3/4 wysokości)
- Piec ok. 25-30minut (jeśli zdecydujecie się na pieguskowe ciasto w normalnej prostokątnej formie to należy je piec ok. 50minut)
Marchewkowe babeczki z serowym kremem
Składniki:
Babeczki:
- 2 marchewki
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
Krem:
- 300g twarogu półtłustego
- 50g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 180*C
- Mąkę przesiać z sodą, solą i cynamonem.
- Ubić jajka z cukrem i dodać do tego olej i marchewkę.
- Na koniec dodać mieszanką mączną.
- Piec ok. 20minut.
KREM:
- Bardzo dokładnie zmielić twaróg
- Stopniowo dodawać cukier i masło ubijając krem
- Na koniec dodać aromat waniliowy i delikatnie wymieszać
Oko słonia
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
Krem:
- 1,5 szklanki mleka
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
- 200g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2-3 banany
Wykonanie:
Biszkopt:
- Nagrzać piekarnik do 180*C
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy połowę cukru.
- Żółtka ucieramy z drugą połową cukru i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy do ubitej piany.
- Powoli (ciągle mieszając) dodajemy mąke przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Piec ok. 20-25minut.
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na ok. 5 minut
- Ciasto położyć na ściereczce i zwinąć w rulon
Krem i cała reszta:
- Wymieszać mąkę krupczatkę w 1/3 szklance zimnego mleka
- Pozostałą część mleka zagotować
- Kiedy mleko zacznie się gotować dodać do niego krupczatkową mieszanką i mieszać aż do zabulgotania całej masy.
- Powstały budyń ostudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodać do masło ostudzony budyń i orzechy.
- Wystudzone ciasto odwinąć ze ściereczki i posmarować kremem.
- Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany, położyć na ściereczce i raz jeszcze zwinąć w roladę.
- Włożyć do lodówki na ok. 1h
Marchewkowo-bananowe muffinki
Składniki:
- 180g mąki
- 60g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 banan
- 2 marchewki
- 50g gęstej śmietany (np. Kesem)
- 1 op. cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 180*C
- Rozpuścić masło
- Wymieszać jajka ze śmietaną i dodać je do ostygniętego masła
- Mąkę przesiać cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem, sodą i solą i wymieszać z wcześniej przygotowaną masą
- Dodać do masy rozgniecionego banana i starte marchewki
- Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości
- Piec przez ok. 25 minut (do uzyskania złotego koloru)
- Wedle uznania udekorować
Kolorowe pucharki czyli niebo w gębie, tęcza w kieliszku
Składniki:
- Kolorowe galaretki
- Żelatyna
- 400ml śmietany 30%
Wykonanie:
- Zrobić jeden kolor galaretki używając 400ml wody
- Przelać galaretkę do pucharków i poczekać aż zastygnie
- Czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuścić w pół szklanki wrzątku.
- Po ostygnięciu żelatyny dodać to tego pół szklanki śmietanki, dokładnie wymieszać i wylać na warstwę galaretek.
- Wróć do kroku 1 i powtarzaj do znudzenia (skończenia się galaretek)
- Na koniec można udekorować bitą śmietaną (bo zostało mi trochę śmietanki)
Cheesecake
Składniki:
- 300g Digestive Biscuits w czekoladzie
- 125g masła
- 50g białej czekolady
- 200ml śmietany 30%
- 450g serka Philadelphia
- 125g cukru pudru
- czekolada do dekoracji
Wykonanie:
- Roztop masło i dodaj pokruszone biszkopty - mieszaj dopóki masło całkowicie nie wsiąknie w biszkopty.
- Przygotowaną masę rozprowadź na wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 23cm). Dobrze dociśnij i pozostaw w lodówce na ok. 1godzinę.
- Ubij śmietaną i dodaj do niej startą białą czekoladę.
- W osobnej misce zmiksuj sereki Philadelphia aż do uzyskania kremowej konsystencji po czym dodaj cukier puder i kontynuj mieszanie.
- Do miski z serkami dodaj ubitą śmietanę z czekoladą i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozprowadź masę na wcześniej przygotowanym spodzie, udekoruj startą czekoladą i pozostaw w lodówce na minimum 2godziny (najlepiej na całą noc).
Chatka z piernika
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 20 dag sztucznego miodu
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
Wykonanie:
- Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
- Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
- Ciasto po rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i nożem wycinamy
podłogę, 4 ściany domku i 2 części dachu. Dobrze jest zrobić sobie
wcześniej szablony z papieru, układać je na rozwałkowanym cieście i
dopiero wycinać. Szablon, z którego zawsze korzystam: http://www.gingerbread-house-heaven.com/support-files/free-gingerbread-house-pattern.pdf
- Wycinamy drzwi i okienka (ale niekoniecznie, bo można je później namalować lukrem).
- Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną
całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia.
- Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).
- Udekorować według uznania i skleić karmelem
Festive fudge
Składniki:
- 350g cukru pudru
- 75g masła
- 4 łyżeczki mleka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 75g różowych pianek marshmallow
- kolorowa posypka
Wykonanie:
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia (blaszka 18cmx18cm)
- Wsyp cukier puder do miski i zrób w środku dziurę.
- Dodaj masło, mleko, aromat waniliowy i pocięte na mniejsze kawałki pianki do rondelka.
- Gotuj na małym ogniu aż masa będzie gładka.
- Dodaj masę do cukru i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wyłóż mieszankę na blaszkę i posyp kolorową posypką. Włóż na 2h do lodówki.
- Potnij prostokąt na mniejsze kawałki i przełóż do jakiegoś pojemnika po czym włóż na kolejne 2h do lodówki.
- Krówki należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia od zrobienia.
Mini frosty buns
Składniki:
- 150g miękkiego masła
- 50g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 125g self-raising mąki
- 50g płatków kukurydzianych (cornflakes)
- 200g czekolady
- kolorowa posypka
Wykonanie:
- Utrzyj masło aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie dodaj cukier i dalej ucieraj.
- Wbij jajko do osobnej miseczki i wymieszaj a aromatem waniliowym.
- Dodaj jajko do masła z cukrem i wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę i wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników.
- Wysyp płatki na talerz i je troszkę zmiażdż.
- Uformuj z powstałej masy kulki i obtocz je w płatkach.
- Połóż na posmarowanej tłuszczem blaszce i lekko spłaszcz.
- Piecz ok. 12-14minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
- Polej ciasteczka czekoladą i posyp kolorową posypką.
Sparkly biscuits
Składniki:
- 3 łyżki cukru
- 4 krople różowego barwnika
- 75g miękkiego masła
- 1 mała cytryna
- 25g brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 175g mąki
Wykonanie:
- Wsyp cukier (biały) do miski i dodaj barwnik - wymieszaj. Wysyp na talerz, żeby cukier wysechł.
- Utrzyj masło aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masła.
- Dodaj do masła miód i cukier i wymieszaj.
- Dodaj żółtko i mąkę i wymieszaj. Zawiń powstałe ciasto w folię i włóż do lodówki na 30minut.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5mm i wytnij ciasteczka.
- Posmaruj ciasteczka białkiem i posyp zrobionym wcześniej różowym cukrem.
- Piecz przez 8-10 minut w nagrzanym wcześniej do 180*C piekarniku.
Vanilla cupcakes
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki self-rising flour
- 1 i 1/4 szklanki normalnej mąki
- 1 szklanka masła
- 2 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Składniki na krem:
- 1 szklanka masła
- 2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka różowego barwnika spożywczego
Wykonanie:
- Zmieszaj obie mąki
- Ubij masło z cukrem
- Do ubitego masła z cukrem dodawaj pojedynczo jajka i kontynuj ubijanie
- Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i mąkę i zmiksuj
- Przygotuj 24 foremki mufinkowe i napełnij je w 3/4
- Nagrzej piekarnik do 200*C
- Piecz przez 20-25 minut
- W czasie pieczenia przygotuj krem: ubij masło, następnie dodaj cukier i zmiksuj razem. Na koniec dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i barwnik - zmiksuj
- Po wystudzeniu udekoruj kremem wedle upodobań
Swirly pink biscuits
Składniki:
- 75g. cukru pudru (icing sugar)
- 150g miękkiego masła
- 1 cytryna
- 200g mąki
- 2 łyżki mleka
- różowy barwnik spożywczy
Wykonanie:
- Przesiej cukier do miski i dodaj do niego masło, a następnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do wcześniejszej mieszanki.
- Dodaj przesianą mąkę i mleko.
- Powstałą masę podziel na dwie równe części i do jednej z nich dodaj ok. 3 krople barwnika
- Uformuj dwie kule, zawiń w folie i wsadź do lodówki na ok. 30minut
- Rozwałkuj białą kulkę w prostokąt o wymiarach 25x15cm i ok. 5mm grubości. To samo zrób z różową częścią.
- Posmaruj wodą białą część, a następnie przenieś na to różową część i zawiń jak roladę.
- Wsadź do lodówki na ok. 30minut.
- Nagrzej piekarnik do 180*C.
- Powstałą roladę pokrój w ok. 5mm grubości ciasteczka.
- Piecz przez ok. 12-15minut.
Rice Krispies Buns
Składniki:
- Rice Krispies
- Czekolada mleczna / biała
- pianki marshmallow, żelki, lentilki, posypka do ciasteczek itp.
Wykonanie:
- Należy roztopić czekoladę
- Dosypać do tego Rice Krispies, żeby całość była w miarę gęsta
- Przełożyć do papierowych muffinkowych foremek
- Przyozdobić piankami, żelkami itp.
Queen Cakes
Składniki:
- 225g margaryny
- 4 jajka
- 225g mąki z proszkiem (self-raising flour) lub 220g mąki+2 łyżeczki proszku do pieczenia+szczypta soli
- 225g cukru (caster sugar)
- trochę mleka (ja nie używałam)
- dodatki: czekolada, jagody, truskawki - co kto lubi ;)
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 200*C
- Wymieszaj margarynę i cukier razem
- Wbij do tego jajka, dodaj mąkę z proszkiem i mieszaj aż powstanie gładka masa
- Jeśli mieszanka jest zbyt sucha dodaj trochę mleka
- Dodaj do mieszanki dodatki - w moim przypadku były to kawałki czekolady
- Przełóż mieszankę do papierowych mufinkowych foremek (bun cases)
- Piecz przez około 20 minut (ja piekłam 15 i były doskonałe)
Sunshine toast
Składniki:
- 1 kromka chleba tostowego
- jajko
- masło
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 200*C
- Przygotuj sobie foremkę do wycinania ciastek w dowolnym kształcie
- Posmaruj kromkę chleba masłem
- Wytnij kształt w swoim toście
- Posmaruj blaszkę masłem i połóż na niej tosta
- Wybij jajko na talerzyk, a następnie delikatnie przelej w dziurę powstałą w toście
- Włóż do piekarnika i piecz przez 7 minut
- Smacznego! :)
Muffinki lepsze wychodzą wegańskie : )
OdpowiedzUsuńO pamietam jak robilam /rice Krispies Buns w irlandii z moimi dzieciaczkami :-)
OdpowiedzUsuń