Cook book

Dziury

Składniki: 

Biszkopt biały:

  •  3/4 szklanka mąki pszennej
  •  3/4 szklanka cukru
  •  3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  •  

Biszkopt czarny   

  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  •  

Krem ajerkoniakowy:

  • 250g.masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • kieliszek wódki (100 ml.)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Krem czekoladowy:

  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodajemy połowę cukru.
  4. Żółtka ucieramy z drugą połową cukru i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy do ubitej piany.
  5. Powoli (ciągle mieszając) dodajemy mąke przesianą z proszkiem do pieczenia.
  6. Piec ok. 20-25minut.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na ok. 5 minut
  8. Analogicznie upiec biszkopt kakaowy

Krem czekoladowy:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem
  2. Stopniowo dodać żółtka (najlepiej wcześniej wyparzyć jajka)
  3. Kakao zalać gorącą wodą (tak, żeby powstała dość gęsta papka) i dodać do wcześniejszej masy
  4. Posmarować biały biszkopt połową kremu
  5. Biszkopt czarny odwrócić do góry nogami i również posmarować kremem
  6. W biszkopcie czarnym wyciąć kieliszkiem dziury tak jak jest to na zdjęciu
  7. Następnie czarny biszkopt położyć na białym (posmarowaną kremem stroną w dół) - lekko docisnąć

Krem ajerkoniakowy:

  1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody
  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
  3. Stopniowo dodać żółtka (najlepiej wcześniej wyparzyć jajka)
  4. Dodać wódkę i dalej mieszać
  5. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę
  6. Krem ajerkoniakowy wlać do dziur.
  7. Boki ciasta można posmarować resztka kremu czekoladowego i udekorować wiórkami
  8. Ciasto włożyć na ok 1-2h do lodówki


Pieguskowe babeczki

Składniki:

  • 1 szklanka białek (ok. 6-7)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy

Wykonanie:

  1. Roztopić margarynę.
  2. Nagrzać piekarnik do 180*C.
  3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
  4. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.
  5. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mak.
  6. Na koniec dodać przestudzoną margarynę i kilka kropel aromatu.
  7. Przelać do formy na babeczki (do ok. 3/4 wysokości) 
  8. Piec ok. 25-30minut (jeśli zdecydujecie się na pieguskowe ciasto w normalnej prostokątnej formie to należy je piec ok. 50minut)


Marchewkowe babeczki z serowym kremem

Składniki: 

Babeczki:

  • 2 marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody

Krem:

  • 300g twarogu półtłustego
  • 50g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Mąkę przesiać z sodą, solą i cynamonem.
  3. Ubić jajka z cukrem i dodać do tego olej i marchewkę.
  4. Na koniec dodać mieszanką mączną.
  5. Piec ok. 20minut.

KREM:

  1. Bardzo dokładnie zmielić twaróg
  2. Stopniowo dodawać cukier i masło ubijając krem
  3. Na koniec dodać aromat waniliowy i delikatnie wymieszać


Oko słonia

Składniki: 

Biszkopt:

  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek  

Krem:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2-3 banany

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodajemy połowę cukru.
  4. Żółtka ucieramy z drugą połową cukru i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy do ubitej piany.
  5. Powoli (ciągle mieszając) dodajemy mąke przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
  6. Piec ok. 20-25minut.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na ok. 5 minut 
  8. Ciasto położyć na ściereczce i zwinąć w rulon

Krem i cała reszta:

  1. Wymieszać mąkę krupczatkę w 1/3 szklance zimnego mleka
  2. Pozostałą część mleka zagotować
  3. Kiedy mleko zacznie się gotować dodać do niego krupczatkową mieszanką i mieszać aż do zabulgotania całej masy.
  4. Powstały budyń ostudzić.
  5. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  6. Dodać do masło ostudzony budyń i orzechy.
  7. Wystudzone ciasto odwinąć ze ściereczki i posmarować kremem.
  8. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany, położyć na ściereczce i raz jeszcze zwinąć w roladę.
  9. Włożyć do lodówki na ok. 1h


Marchewkowo-bananowe muffinki

Składniki: 

  • 180g mąki
  • 60g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 marchewki
  • 50g gęstej śmietany (np. Kesem)
  • 1 op. cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli  

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Rozpuścić masło
  3. Wymieszać jajka ze śmietaną i dodać je do ostygniętego masła
  4. Mąkę przesiać cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem, sodą i solą i wymieszać z wcześniej przygotowaną masą
  5. Dodać do masy rozgniecionego banana i starte marchewki
  6. Ciasto nakładać do foremek do  3/4 wysokości
  7. Piec przez ok. 25 minut (do uzyskania złotego koloru)
  8. Wedle uznania udekorować


Kolorowe pucharki czyli niebo w gębie, tęcza w kieliszku

Składniki: 

  • Kolorowe galaretki
  • Żelatyna
  • 400ml śmietany 30%

Wykonanie:

  1. Zrobić jeden kolor galaretki używając 400ml wody
  2. Przelać galaretkę do pucharków i poczekać aż zastygnie
  3. Czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuścić w pół szklanki wrzątku. 
  4. Po ostygnięciu żelatyny dodać to tego pół szklanki śmietanki, dokładnie wymieszać i wylać na warstwę galaretek.
  5. Wróć do kroku 1 i powtarzaj do znudzenia (skończenia się galaretek)
  6. Na koniec można udekorować bitą śmietaną (bo zostało mi trochę śmietanki)


Cheesecake

Składniki:

  • 300g Digestive Biscuits w czekoladzie
  • 125g masła
  • 50g białej czekolady
  • 200ml śmietany 30%
  • 450g serka Philadelphia
  • 125g cukru pudru
  • czekolada do dekoracji

Wykonanie:

  1. Roztop masło i dodaj pokruszone biszkopty - mieszaj dopóki masło całkowicie nie wsiąknie w biszkopty.
  2. Przygotowaną masę rozprowadź na wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 23cm). Dobrze dociśnij i pozostaw w lodówce na ok. 1godzinę.
  3. Ubij śmietaną i dodaj do niej startą białą czekoladę.
  4. W osobnej misce zmiksuj sereki Philadelphia aż do uzyskania kremowej konsystencji po czym dodaj cukier puder i kontynuj mieszanie.
  5. Do miski z serkami dodaj ubitą śmietanę z czekoladą i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Rozprowadź masę na wcześniej przygotowanym spodzie, udekoruj startą czekoladą i pozostaw w lodówce na minimum 2godziny (najlepiej na całą noc).


Chatka z piernika

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag sztucznego miodu 
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

Wykonanie:

  1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
  2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  3. Ciasto po rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i nożem wycinamy podłogę, 4 ściany domku i 2 części dachu. Dobrze jest zrobić sobie wcześniej szablony z papieru, układać je na rozwałkowanym cieście i dopiero wycinać. Szablon, z którego zawsze korzystam: http://www.gingerbread-house-heaven.com/support-files/free-gingerbread-house-pattern.pdf
  4. Wycinamy drzwi i okienka (ale niekoniecznie, bo można je później namalować lukrem).
  5. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).
  7. Udekorować według uznania i skleić karmelem


Festive fudge

Składniki:

  • 350g cukru pudru
  • 75g masła
  • 4 łyżeczki mleka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 75g różowych pianek marshmallow
  • kolorowa posypka

Wykonanie:

  1. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia (blaszka 18cmx18cm)
  2. Wsyp cukier puder do miski i zrób w środku dziurę.
  3. Dodaj masło, mleko, aromat waniliowy i pocięte na mniejsze kawałki pianki do rondelka.
  4. Gotuj na małym ogniu aż masa będzie gładka.
  5. Dodaj masę do cukru i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Wyłóż mieszankę na blaszkę i posyp kolorową posypką. Włóż na 2h do lodówki.
  7. Potnij prostokąt na mniejsze kawałki i przełóż do jakiegoś pojemnika po czym włóż na kolejne 2h do lodówki.
  8. Krówki należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia od zrobienia.


Mini frosty buns

Składniki:

  • 150g miękkiego masła
  • 50g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125g self-raising mąki
  • 50g płatków kukurydzianych (cornflakes)
  • 200g czekolady
  • kolorowa posypka

Wykonanie:

  1. Utrzyj masło aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie dodaj cukier i dalej ucieraj.
  2. Wbij jajko do osobnej miseczki i wymieszaj a aromatem waniliowym.
  3. Dodaj jajko do masła z cukrem i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników.
  5. Wysyp płatki na talerz i je troszkę zmiażdż. 
  6. Uformuj z powstałej masy kulki i obtocz je w płatkach.
  7. Połóż na posmarowanej tłuszczem blaszce i lekko spłaszcz.
  8. Piecz ok. 12-14minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.
  9. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. 
  10. Polej ciasteczka czekoladą i posyp kolorową posypką.


Sparkly biscuits

Składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 4 krople różowego barwnika
  • 75g miękkiego masła
  • 1 mała cytryna
  • 25g brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 175g mąki

Wykonanie:

  1. Wsyp cukier (biały) do miski i dodaj barwnik - wymieszaj. Wysyp na talerz, żeby cukier wysechł.
  2. Utrzyj masło aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masła.
  4. Dodaj do masła miód i cukier i wymieszaj.
  5. Dodaj żółtko i mąkę i wymieszaj. Zawiń powstałe ciasto w folię i włóż do lodówki na 30minut.
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5mm i wytnij ciasteczka.
  7. Posmaruj ciasteczka białkiem i posyp zrobionym wcześniej różowym cukrem.
  8. Piecz przez 8-10 minut w nagrzanym wcześniej do 180*C piekarniku.
 


Vanilla cupcakes

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki self-rising flour
  • 1 i 1/4 szklanki normalnej mąki
  • 1 szklanka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 

Składniki na krem:

  • 1 szklanka masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka różowego barwnika spożywczego

Wykonanie:

  1. Zmieszaj obie mąki
  2. Ubij masło z cukrem
  3. Do ubitego masła z cukrem dodawaj pojedynczo jajka i kontynuj ubijanie
  4. Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i mąkę i zmiksuj
  5. Przygotuj 24 foremki mufinkowe i napełnij je w 3/4
  6. Nagrzej piekarnik do 200*C
  7. Piecz przez 20-25 minut
  8. W czasie pieczenia przygotuj krem: ubij masło, następnie dodaj cukier i zmiksuj razem. Na koniec dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i barwnik - zmiksuj
  9. Po wystudzeniu udekoruj kremem wedle upodobań


Swirly pink biscuits

Składniki:

  • 75g. cukru pudru (icing sugar)
  • 150g miękkiego masła
  • 1 cytryna
  • 200g mąki
  • 2 łyżki mleka
  • różowy barwnik spożywczy

Wykonanie:

  1. Przesiej cukier do miski i dodaj do niego masło, a następnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do wcześniejszej mieszanki. 
  3. Dodaj przesianą mąkę i mleko.
  4. Powstałą masę podziel na dwie równe części i do jednej z nich dodaj ok. 3 krople barwnika
  5. Uformuj dwie kule, zawiń w folie i wsadź do lodówki na ok. 30minut
  6. Rozwałkuj białą kulkę w prostokąt o wymiarach 25x15cm i ok. 5mm grubości. To samo zrób z różową częścią.
  7. Posmaruj wodą białą część, a następnie przenieś na to różową część i zawiń jak roladę.
  8. Wsadź do lodówki na ok. 30minut.
  9. Nagrzej piekarnik do 180*C.
  10. Powstałą roladę pokrój w ok. 5mm grubości ciasteczka.
  11. Piecz przez ok. 12-15minut.

 

Rice Krispies Buns

Składniki:

  • Rice Krispies
  • Czekolada mleczna / biała
  • pianki marshmallow, żelki, lentilki, posypka do ciasteczek itp.

Wykonanie:

  1. Należy roztopić czekoladę
  2. Dosypać do tego Rice Krispies, żeby całość była w miarę gęsta
  3. Przełożyć do papierowych muffinkowych foremek
  4. Przyozdobić piankami, żelkami itp.


Queen Cakes 

Składniki:

  • 225g margaryny
  • 4 jajka
  • 225g mąki z proszkiem (self-raising flour)  lub 220g mąki+2 łyżeczki proszku do pieczenia+szczypta soli
  • 225g cukru (caster sugar)
  • trochę mleka (ja nie używałam) 
  • dodatki: czekolada, jagody, truskawki - co kto lubi ;)

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200*C
  2. Wymieszaj margarynę i cukier razem
  3. Wbij do tego jajka, dodaj mąkę z proszkiem i mieszaj aż powstanie gładka masa
  4. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha dodaj trochę mleka
  5. Dodaj do mieszanki dodatki - w moim przypadku były to kawałki czekolady
  6. Przełóż mieszankę do papierowych mufinkowych foremek (bun cases)
  7. Piecz przez około 20 minut (ja piekłam 15 i były doskonałe)


Sunshine toast

Składniki:

  • 1 kromka chleba tostowego
  • jajko
  • masło

Wykonanie:

  1.  Nagrzej piekarnik do 200*C
  2. Przygotuj sobie foremkę do wycinania ciastek w dowolnym kształcie
  3. Posmaruj kromkę chleba masłem
  4. Wytnij kształt w swoim toście
  5. Posmaruj blaszkę masłem i połóż na niej tosta
  6. Wybij jajko na talerzyk, a następnie delikatnie przelej w dziurę powstałą w toście
  7. Włóż do piekarnika i piecz przez 7 minut
  8. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Muffinki lepsze wychodzą wegańskie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. O pamietam jak robilam /rice Krispies Buns w irlandii z moimi dzieciaczkami :-)

    OdpowiedzUsuń