niedziela, 27 stycznia 2013

Obiecane dziury i pieguskowe babeczki :)

Dziury

Składniki: 

Biszkopt biały:

  •  3/4 szklanka mąki pszennej
  •  3/4 szklanka cukru
  •  3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  •  

Biszkopt czarny   

  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  •  

Krem ajerkoniakowy:

  • 250g.masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • kieliszek wódki (100 ml.)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Krem czekoladowy:

  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao


Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodajemy połowę cukru.
  4. Żółtka ucieramy z drugą połową cukru i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy do ubitej piany.
  5. Powoli (ciągle mieszając) dodajemy mąke przesianą z proszkiem do pieczenia.
  6. Piec ok. 20-25minut.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na ok. 5 minut
  8. Analogicznie upiec biszkopt kakaowy

Krem czekoladowy:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem
  2. Stopniowo dodać żółtka (najlepiej wcześniej wyparzyć jajka)
  3. Kakao zalać gorącą wodą (tak, żeby powstała dość gęsta papka) i dodać do wcześniejszej masy
  4. Posmarować biały biszkopt połową kremu
  5. Biszkopt czarny odwrócić do góry nogami i również posmarować kremem
  6. W biszkopcie czarnym wyciąć kieliszkiem dziury tak jak jest to na zdjęciu
  7. Następnie czarny biszkopt położyć na białym (posmarowaną kremem stroną w dół) - lekko docisnąć
Oczywiście biszkopty można zrobić na prostokątnej blaszce :)

Krem ajerkoniakowy:

  1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody
  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
  3. Stopniowo dodać żółtka (najlepiej wcześniej wyparzyć jajka)
  4. Dodać wódkę i dalej mieszać
  5. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę
  6. Krem ajerkoniakowy wlać do dziur.
  7. Boki ciasta można posmarować resztka kremu czekoladowego i udekorować wiórkami
  8. Ciasto włożyć na ok 1-2h do lodówki



Ciasto jest czasochłonne, ale smak i zachwyt gości rekompensuje czas spędzony nad jego robieniem! :) Problemem jest także duża ilość żółtek, no bo co zrobić z białkami? Mój ulubiony sposób na wykorzystanie tylu białek to zrobienie pieguska! Tym razem z braku blaszki do pieguska postanowiłam zrobić pieguskowe babeczki w dużym formacie :) Oto i przepis:

Pieguskowe babeczki

Składniki:

  • 1 szklanka białek (ok. 6-7)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy

Wykonanie:

  1. Roztopić margarynę.
  2. Nagrzać piekarnik do 180*C.
  3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
  4. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.
  5. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mak.
  6. Na koniec dodać przestudzoną margarynę i kilka kropel aromatu.
  7. Przelać do formy na babeczki (do ok. 3/4 wysokości) 
  8. Piec ok. 25-30minut (jeśli zdecydujecie się na pieguskowe ciasto w normalnej prostokątnej formie to należy je piec ok. 50minut)




Nie mogłam się zdecydować które zdjęcie dać :D Smacznego! :)

P.S. Przeczytałam ostatnio kolejną książkę C.Ahern - "Thank you for memories" - polecam! :) Książka porusza problem oddawania krwi do czego serdecznie namawiam! :) 

3 komentarze:

  1. Kasiu, jeśli jeszce nie jesteś potencjalnym dawcą szpiku to serdecnie zachęcam :) to a propos oddawania krwi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od dwóch lat jestem zadeklarowana :) Krew też oddaję regularnie (o ile akurat nie mam anemii, bo mam z tym problem :/). Uważam, że to ważne żeby w ten sposób pomagać, bo jednak nie da się wytworzyć krwi ani szpiku. Nie jest to trudne a można naprawdę pomóc komuś kto akurat tego potrzebuje :)

      Usuń
  2. Te dziury chyba muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń