środa, 23 stycznia 2013

Z Kasią Ci się upiecze :)


Tym razem okazją do popisów kulinarnych był dzień babci i dziadka. Razem z siostrą wyprawiłyśmy podwieczorek dla naszych kochanych seniorów, a w menu znalazły się przepyszne i przeurocze babeczki z kremem czy efektowne ciasto dziury. Po zrobieniu owych smakołyków musiałam stawić czoła nadmiarowi białek które wykorzystałam do zrobienia pieguskowych babeczek.  Łatwo się domyślić, że sobotni wieczór i niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni - zawsze to jakaś alternatywa dla nauki ;)

Marchewkowe babeczki z serowym kremem

Składniki: 

Babeczki:

  • 2 marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody

Krem:

  • 300g twarogu półtłustego
  • 50g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Mąkę przesiać z sodą, solą i cynamonem.
  3. Ubić jajka z cukrem i dodać do tego olej i marchewkę.
  4. Na koniec dodać mieszanką mączną.
  5. Piec ok. 20minut.
KREM
  1. Bardzo dokładnie zmielić twaróg
  2. Stopniowo dodawać cukier i masło ubijając krem
  3. Na koniec dodać aromat waniliowy i delikatnie wymieszać

  
Przepis na dziury i pieguskowe babeczki już wkrótce ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz