Tym razem okazją do popisów kulinarnych był dzień babci i dziadka. Razem z siostrą wyprawiłyśmy podwieczorek dla naszych kochanych seniorów, a w menu znalazły się przepyszne i przeurocze babeczki z kremem czy efektowne ciasto dziury. Po zrobieniu owych smakołyków musiałam stawić czoła nadmiarowi białek które wykorzystałam do zrobienia pieguskowych babeczek. Łatwo się domyślić, że sobotni wieczór i niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni - zawsze to jakaś alternatywa dla nauki ;)
Marchewkowe babeczki z serowym kremem
Składniki:
Babeczki:
- 2 marchewki
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
Krem:
- 300g twarogu półtłustego
- 50g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 180*C
- Mąkę przesiać z sodą, solą i cynamonem.
- Ubić jajka z cukrem i dodać do tego olej i marchewkę.
- Na koniec dodać mieszanką mączną.
- Piec ok. 20minut.
- Bardzo dokładnie zmielić twaróg
- Stopniowo dodawać cukier i masło ubijając krem
- Na koniec dodać aromat waniliowy i delikatnie wymieszać
Przepis na dziury i pieguskowe babeczki już wkrótce ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz