Dzisiejszy post będzie poświęcony będzie właśnie wypiekom wszystkie przepisy są dostąpne w cookbooku coby był porządek). Wzmożona aktywność blogowa wcale nie ma związku ze zbliżająca się sesją ;)
1. Kolorowe pucharki czyli niebo w gębie, tęcza w kieliszku
Składniki:
- Kolorowe galaretki
- Żelatyna
- 400ml śmietany 30%
Wykonanie:
- Zrobić jeden kolor galaretki używając 400ml wody
- Przelać galaretkę do pucharków i poczekać aż zastygnie
- Czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuścić w pół szklanki wrzątku.
- Po ostygnięciu żelatyny dodać to tego pół szklanki śmietanki, dokładnie wymieszać i wylać na warstwę galaretek.
- Wróć do kroku 1 i powtarzaj do znudzenia (skończenia się galaretek)
- Na koniec można udekorować bitą śmietaną (bo zostało mi trochę śmietanki)
2. Marchewkowe-bananowe muffinki
Składniki:
- 180g mąki
- 60g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 banan
- 2 marchewki
- 50g gęstej śmietany (np. Kesem)
- 1 op. cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 180*C
- Rozpuścić masło
- Wymieszać jajka ze śmietaną i dodać je do ostygniętego masła
- Mąkę przesiać cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem, sodą i solą i wymieszać z wcześniej przygotowaną masą
- Dodać do masy rozgniecionego banana i starte marchewki
- Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości
- Piec przez ok. 25 minut (do uzyskania złotego koloru)
- Wedle uznania udekorować
3. Oko słonia
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
Krem:
- 1,5 szklanki mleka
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
- 200g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2-3 banany
Wykonanie:
Biszkopt:
- Nagrzać piekarnik do 180*C
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy połowę cukru.
- Żółtka ucieramy z drugą połową cukru i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy do ubitej piany.
- Powoli (ciągle mieszając) dodajemy mąke przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Piec ok. 20-25minut.
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na ok. 5 minut
- Ciasto położyć na ściereczce i zwinąć w rulon
Krem i cała reszta:
- Wymieszać mąkę krupczatkę w 1/3 szklance zimnego mleka
- Pozostałą część mleka zagotować
- Kiedy mleko zacznie się gotować dodać do niego krupczatkową mieszanką i mieszać aż do zabulgotania całej masy.
- Powstały budyń ostudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodać do masło ostudzony budyń i orzechy.
- Wystudzone ciasto odwinąć ze ściereczki i posmarować kremem.
- Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany, położyć na ściereczce i raz jeszcze zwinąć w roladę.
- Włożyć do lodówki na ok. 1h
Moje najbardziej artystyczne zdjęcie jedzenie ever ;) Sprzed 3 czy 4 lat :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz