czwartek, 17 stycznia 2013

Gotuj z Kasią

Wind of change zawitał u mnie na blogu. W przypływie kreatywnego nastroju zmieniłam nieco szablon i postanowiłam pisać tutaj nie tylko o tym co tak dobrze znam czyli o byciu au pair ale także o rzeczach mniej lub bardziej dla mnie istotnych: o podróżach, pieczeniu, pocztówkach, programowaniu i... zabrakło mi już pomysłów na zainteresowania rozpoczynające się od litery 'P' ;)

Dzisiejszy post będzie poświęcony będzie właśnie wypiekom wszystkie przepisy są dostąpne w  cookbooku coby był porządek). Wzmożona aktywność blogowa wcale nie ma związku ze zbliżająca się sesją ;)


1. Kolorowe pucharki czyli niebo w gębie, tęcza w kieliszku

Składniki: 

  • Kolorowe galaretki
  • Żelatyna
  • 400ml śmietany 30%

Wykonanie:

  1. Zrobić jeden kolor galaretki używając 400ml wody
  2. Przelać galaretkę do pucharków i poczekać aż zastygnie
  3. Czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuścić w pół szklanki wrzątku. 
  4. Po ostygnięciu żelatyny dodać to tego pół szklanki śmietanki, dokładnie wymieszać i wylać na warstwę galaretek.
  5. Wróć do kroku 1 i powtarzaj do znudzenia (skończenia się galaretek)
  6. Na koniec można udekorować bitą śmietaną (bo zostało mi trochę śmietanki)

2. Marchewkowe-bananowe muffinki

Składniki: 

  • 180g mąki
  • 60g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 marchewki
  • 50g gęstej śmietany (np. Kesem)
  • 1 op. cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli  

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Rozpuścić masło
  3. Wymieszać jajka ze śmietaną i dodać je do ostygniętego masła
  4. Mąkę przesiać cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem, sodą i solą i wymieszać z wcześniej przygotowaną masą
  5. Dodać do masy rozgniecionego banana i starte marchewki
  6. Ciasto nakładać do foremek do  3/4 wysokości
  7. Piec przez ok. 25 minut (do uzyskania złotego koloru)
  8. Wedle uznania udekorować

3. Oko słonia

Składniki: 

Biszkopt:

  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek  

Krem:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2-3 banany

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodajemy połowę cukru.
  4. Żółtka ucieramy z drugą połową cukru i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy do ubitej piany.
  5. Powoli (ciągle mieszając) dodajemy mąke przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
  6. Piec ok. 20-25minut.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na ok. 5 minut 
  8. Ciasto położyć na ściereczce i zwinąć w rulon

Krem i cała reszta:

  1. Wymieszać mąkę krupczatkę w 1/3 szklance zimnego mleka
  2. Pozostałą część mleka zagotować
  3. Kiedy mleko zacznie się gotować dodać do niego krupczatkową mieszanką i mieszać aż do zabulgotania całej masy.
  4. Powstały budyń ostudzić.
  5. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  6. Dodać do masło ostudzony budyń i orzechy.
  7. Wystudzone ciasto odwinąć ze ściereczki i posmarować kremem.
  8. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany, położyć na ściereczce i raz jeszcze zwinąć w roladę.
  9. Włożyć do lodówki na ok. 1h

Moje najbardziej artystyczne zdjęcie jedzenie ever ;) Sprzed 3 czy 4 lat :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz